Thema-avond #MeToo

De afgelopen maanden hebben veel vrouwen en mannen hun ervaringen als slachtoffer van seksueel geweld gedeeld onder de hashtag #MeToo. Dit heeft veel stof doen opwaaien. Daders met machtige posities, die jarenlang hun gang konden gaan, werden benoemd als daders. Er werd geluisterd naar de slachtoffers. De omvang van groep slachtoffers werd goed zichtbaar, en heeft voor veel mensen laten zien hoe groot de omvang van dit probleem is.

Op onze thema-avond zullen we bespreken wat we kunnen doen tegen seksueel geweld. De feiten zijn duidelijk; de omvang van seksueel geweld is enorm. Maar wat kunnen slachtoffers doen? Wat zijn hun juridische mogelijkheden, waar kunnen ze de juiste zorg ontvangen?

Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg is aanwezig om met ons in gesprek te gaan hoe de politiek zich kan inzetten voor de slachtoffers van seksueel geweld. Wat kunnen we vanuit de politiek doen om seksueel geweld tegen te gaan, om aangiftes te bevorderen, slachtoffers beter te helpen en daders te vervolgen?

Ook is Lisa van Osch van het Centrum Seksueel Geweld Utrecht aanwezig. Tot enkele jaren geleden zaten de verschillende vormen van hulpverlening voor slachtoffers van seksueel geweld op verschillende plekken. Voor medische, psychische en juridische hulp moesten de slachtoffers telkens naar een ander loket. Dit werkte ontmoedigend en vormde een extra belasting voor hen. Vandaar dat alle vormen van hulpverlening tegenwoordig samengebracht worden in Centra voor Seksueel Geweld (CSG). Hierdoor kunnen slachtoffers op één en dezelfde plek terecht.

Lisa van Osch werkt als casemanager bij het CSG Utrecht en als behandelaar bij het Psychotraumacentrum. Zij zal vertellen over de praktijk van hulpverlening aan slachtoffers, de werkwijze van de CSG's en over de zaken waar slachtoffers en hulpverleners tegenaan lopen.

Thalia Schindler zal een introductie geven. Thalia is gedragswetenschapper en heeft zich tijdens haar master gespecialisseerd in toegepaste cognitieve psychologie. Zij zal wat vertellen over maatschappelijke mechanismen en individuele gedachtepatronen, die er uiteindelijk toe hebben geleid dat deze hashtag zo een enorm succes kon worden.

Iedereen is welkom! Meld je aan via femnet@groenlinks.nl

De avond begint om 19.00 uur, op het landelijk bureau van GroenLinks. Oudegracht 312 te Utrecht.

Locatie

Landelijk bureau GroenLinks
Oudegracht 312
3511 PN Utrecht
Nederland