Noortje Thijssen, staand tegen een paarse achtergrond.
Noortje Thijssen

Het feminisme van onze kandidaten: Noortje Thijssen

We stelden onze kandidaten voor de Tweede Kamer-verkiezingen wat vragen over hun opvattingen over feminisme. Er kwamen mooie, idealistische en vaak persoonlijke verhalen terug. We zijn er trots op deze met jullie te delen. Vandaag is het woord aan Noortje Thijssen, op nummer 19.

Wat betekent feminisme voor jou?
Voor mij draait het om vrijheid en gelijkheid voor mannen, vrouwen en LHBTQ+ mensen. Ik ben een dochter van de babyboomgeneratie en trots op onze ouders die vrouwenemancipatie, acceptatie van homoseksualiteit, en vrijheid van seksualiteit op de agenda zette in de jaren ‘60.

Vijftig jaar later zien we dat de strijd nog niet beslecht is. GroenLinks moet in de politiek het voortouw nemen, in samenwerking met de bewegingen die hiervoor op de barricaden staan.

Ben jij een feminist?
Ja en ik ben blij dat deze term weer mag tegenwoordig. Nog niet zo lang geleden werd de term geassocieerd met boze vrouwen in tuinbroeken. Dat maakte het makkelijk om feministen en hun agenda niet serieus te nemen. Voor verandering is trots nodig en durf om ruimte in te nemen.

Wat is op dit moment het belangrijkste feministische strijdpunt in de Nederlandse politiek?
Hier maak ik graag een top 10 van in willekeurige volgorde: 

  • #metoo;

  • abortus uit het strafrecht halen en afschaffen bedenktijd abortus;

  • economische zelfstandigheid en loonkloof;

  • kinderopvang;

  • verlofregelingen voor partners;

  • stereotyperingen in schoolboeken en media;

  • herziening beoordeling genderwijziging en transitieverlof voor geslachtsverandering;

  • seksuele uitbuiting en vrouwenhandel;

  • betere bescherming huiselijk en eergerelateerd geweld; en

  • aanpak seksisme en racisme op de werkvloer en overheidsorganisaties (denk aan politie, brandweer, scholen).

Wat heb jij zelf gedaan ter bevordering van de emancipatie van vrouwen en mannen?
Ik spreek me publiekelijk uit. Ik doe dat in het debat, zoals met opiniestukken over onder andere seksisme op straat (Volkskrant), over kwetsbare vrouwen die geraakt worden door het bezuinigingsbeleid van Kabinet Balkenende III (NRC Handelsblad ism Dick Pels) of door te werken aan de politieke nota ‘Naar een tweede seksuele revolutie’. 

Op kleinere schaal buiten het publieke domein trek ik ook mijn mond open voor gelijke posities of bij denigrerende opmerkingen - helaas is dat soms nodig.

Wat is jouw feministische doel voor de komende vier jaar?
Een stem geven aan vrijzinnigheid.

Wat is jouw favoriete feministische boek of film?
Dan kies ik voor de film ‘Dream of Life’ een documentaire over het leven van mijn muzikale heldin Patti Smith – rockster en dichter uit de jaren ’60 die in al haar kracht en pracht nog steeds op de planken staat. In haar jeugd ontworstelde ze zich uit een streng religieus gezin en bewandelde ze haar eigen creatieve pad. Het is een erg inspirerende film. 

Ook een aanrader (maar geen boek of film) is het toneelstuk ‘De première’ van Eveline van Rijswijk, waarin ze de vraag beantwoordt: “waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier in Nederland?”.