Portret Tom van den Nieuwenhuijzen, staand tegen paarse achtergrond.
Tom van den Nieuwenhuijzen

Het feminisme van onze kandidaten: Tom van den Nieuwenhuijzen

We stelden onze kandidaten voor de Tweede Kamer-verkiezingen wat vragen over hun opvattingen over feminisme. Er kwamen mooie, idealistische en vaak persoonlijke verhalen terug. We zijn er trots op deze met jullie te delen. Dit keer: Tom van den Nieuwenhuijzen, nummer 22.

Wat betekent feminisme voor jou?
Feminisme betekent voor mij dat iedere vrouw en man baas is over eigen lichaam en leven. Dus zelf beschikt over eigen seksualiteit en keuzes. Het gaat er ook om dat we de maatschappij zo in moeten richten dat ongelijkheden niet meer bestaan en er lichamelijke autonomie is voor iedereen.

Ben jij een feminist?
Ja.

Wat is op dit moment het belangrijkste feministische strijdpunt in de Nederlandse politiek?
In Nederland worden vrouwen nog steeds niet gelijk behandeld als mannen als carrière kansen en inkomensgelijkheid vergelijkt. Tevens zie je dat met de conservatieve stromingen in ons land er steeds meer rechten verder onder druk komen te staan, zoals het recht op abortus, lichamelijke autonomie en eigen zeggenschap over je seksuele belevenis. Het is van belang om rechten waarvan we samen dachten dat we die verworven hadden, te blijven beschermen en te blijven knokken voor een volwaardige radicaal gelijkwaardige positie.

Wat heb jij zelf gedaan ter bevordering van de emancipatie van vrouwen en mannen?
In Nederland ben ik al jaren actief in de LHBTI+-beweging om te knokken voor de emancipatie van alle LHBTI+-mensen. Want veel rechten staan onder druk, of zijn gewoonweg niet niet goed geregeld.

In mijn werk heb ik altijd extra mijn best gedaan om - als witte man in een leidinggevende positie - in mijn gedrag iedereen een goede eerlijke en gelijke kans te geven. Bijvoorbeeld door extra te investeren in een persoon vanwege de maatschappelijke achterstand die zo iemand heeft.

Daarnaast heb ik binnen mijn portefeuilles in de Tweede Kamer (Buitenlandse Handel, Ontwikkelingssamenwerking, Defensie) de afgelopen tijd geknokt voor het versterken en beschermen van de positie van meisjes en vrouwen. Denk daarbij aan recht op school, voedsel, anticonceptie-middelen en hygiëne producten. 

Ook heb ik mij als vice-voorzitter van het meerpartijeninitiatief SRGR ingezet voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van - met name - vrouwen en minderheden wereldwijd.

Binnen defensie heb ik me ingezet voor de emancipatie en versterking van de veiligheid van vrouwen, minderheden en LHBTI+-personen. Dit heb ik gedaan door steeds de minister er op te bevragen en te zorgen dat ze publiekelijk blijft toezeggen om deze groepen binnen defensie te beschermen en stimuleren. Bijvoorbeeld haar aan te spreken wanneer de Krijgsmacht Bisschop een pleidooi houdt over het stoppen van abortus en dit kindermoord noemt, terwijl hij ook inhoudelijk leidinggevende is van een groep geestelijk verzorgende binnen defensie.

Wat is jouw feministische doel voor de komende vier jaar?
Een radicale verandering van hoe we kijken naar mensen. Ieder mens is uniek en bijzonder in diens eigen identiteit. Het omarmen van die diversiteit en het zorgen voor systemen waarin die verschillen kunnen groeien en bloeien, zorgt voor een maatschappij waarin iedereen zichzelf kan zijn en eerlijke kansen en beloningen krijgt. Ik wil bijdragen aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan, mag en durft te zijn.

Wat is jouw favoriete feministische boek of film?
Als absolute Disney film fan ga ik hier voor de film ‘Vaiana’. Een film over een eigenwijze jonge vrouw uit Polynesië die tegen alle maatschappelijke beperkingen in haar eigen pad kiest, onderweg haar eigen identiteit ontdekt, haar kracht en haar capaciteiten, om vervolgens haar volk te redden en de koningin van haar volk te worden.