De ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ (DSM) is het handboek voor de diagnose en statistiek van psychische stoornissen. Dit boek wordt in de westerse wereld gebruikt door psychiaters en andere medici voor het stellen van diagnosen.

De interpretatie van de DSM van ‘geslachtsidentiteitsstoornis’ of ‘genderdysforie’ is van groot belang omdat vaak alleen een diagnose van deze 'stoornis' toegang geeft tot hormonen en eventuele operaties. DSM gaat uit van één type transgender persoon en stereotypeert daarmee transgender personen.

DSM helpt indirect mee aan de sterilisatie eis die in veel landen geldt en is zowel direct als indirect verantwoordelijk voor de schending van mensenrechten, zo stelt Milou van der Hoek, die voor de universiteit van Uppsala in Zweden, onderzoek deed naar de implicaties van DSM. FemNet gaat de discussie aan over de zin en onzin van gender als stoornis.

Van der Hoek zal de avond inleiden met een korte presentatie over genderdysforie in de DSM. Daarna zal een ervaringsdeskundige hier verder op in gaan. De rest van de tijd zal er plaats zijn voor discussie om tot een concreet actieplan te komen. Wat kunnen wij hier politiek mee doen?

Om ruimte te geven aan de discussie begint de bijeenkomst op 7 maart om 19:00, op het landelijk bureau te Utrecht. De gebruikelijke vergadering vooraf vervalt. Aanmelden kan via femnet@groenlinks.nl.