SLUIT JE AAN BIJ FEMNET: HET FEMINISTISCHE NETWERK VAN GROENLINKS

Feminisme: Een essentiële beweging voor gelijkheid. 

Feminisme is niet alleen een vrouwenkwestie; het raakt de kern van sociale rechtvaardigheid en is van belang voor iedereen, inclusief non-binaire en trans personen. Maar zeker ook voor mannen. Door feminisme te integreren in verschillende aspecten van het dagelijks leven, creëren we een wereld waarin iedereen de kans krijgt zich te ontwikkelen. GroenLinks-PvdA werkt aan een samenleving waarin gelijkwaardigheid de norm is en iedereen zijn, haar of diens stem kan laten horen. Samen kunnen we de barrières doorbreken en een toekomst bouwen waarin gelijkheid de norm is.

Activiteiten en Missie van FemNet

  • Ontwikkeling en Profilering: FemNet bevordert de visie en doelen van GroenLinks op het gebied van emancipatie en genderdiversiteit.
  • Thema-avonden en Overleg: Jaarlijks organiseert FemNet bijeenkomsten en overleg met de Tweede Kamerfractie en andere groepen.
  • Samenwerking: We onderzoeken samenwerking met andere organisaties voor een gezamenlijke toekomst.

Ook is FemNet vertegenwoordigd in het Politiek Vrouwenoverleg. We verkennen de samenwerking met De Rooie Vrouwen met het oog op de gezamenlijke toekomst.

Manifest: Waarom feminisme essentieel is voor de moderne samenleving in Nederland

In 2025 is feminisme niet enkel een strijd voor gendergelijkheid, maar een belangrijke politieke beweging die de maatschappij positief beïnvloedt. In Nederland, dat ooit bekend stond om haar progressieve waarden, moeten we nog steeds (lees: alweer) de straat op om verworven rechten te verdedigen. Zo staat de mogelijkheid om te kiezen voor abortus wereldwijd ter discussie. Dat zien we in de Verenigde Staten, waar het grondwettelijk recht op abortus niet meer bestaat. Ook in Nederland groeit de anti-abortusbeweging. Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen staat daarmee onder druk. Wist je dat Abortus is in Nederland nog altijd strafbaar is

Daarbij is het cruciaal om ook de rechten en gelijke behandeling van non-binaire en trans personen te waarborgen, want het recht op zelfbeschikking staat bij deze groepen eveneens onder extreme druk. Bovendien wordt de veiligheid van trans mensen ernstig bedreigd door de zondebok politiek van (extreem) rechtse groepen en politieke partijen.

Mannen sluit aan

Mannen hebben veel te winnen als je kijkt naar de beperkingen van de traditionele 'mannelijkheid normen', waarbij de verwachting is dat je altijd sterk moet zijn en veel geld moet verdienen. Binnen die schadelijke norm van mannelijkheid horen eigenschappen als kwetsbaarheid, empathie of zachtaardigheid niet thuis.

Er is weinig oog geweest om mannen en jongens als groep mee te nemen binnen emancipatieprocessen van de afgelopen decennia. Wat dat betreft is er veel in te halen; het is begrijpelijk dat jongens en mannen zoeken naar goede voorbeelden van hoe je een man kan zijn in de snel veranderende samenleving. 

Daar zijn extreemrechtse conservatieve organisaties, politieke stromingen en mediamakers slim op ingegaan: mannen en jongens worden via algoritmes van Big tech al meer dan 10 jaar getarget binnen de ‘Manosfeer’. Met media waar extreem gewelddadige en mensonterende opvattingen over rollenpatronen en genderidentiteit de kernboodschap is. Mannen gaan profiteren van meer gendergelijkheid. Die boodschap moet een groter bereik krijgen, waarmee we tegenwicht en een ander perspectief bieden aan mannen en jongens. Zij zijn onmisbaar in de strijd voor een beter wereld.

Werksituatie

Op de werkvloer komen vrouwen, non-binaire en trans personen nog steeds aanzienlijke ongelijkheden tegen. Uit een rapport van het CBS bleek dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen in 2022 nog steeds 14% was. Dit betekent dat vrouwen gemiddeld 14% minder verdienen dan hun mannelijke collega's voor hetzelfde werk. Non-binaire en trans personen ondervinden vaak ook discriminatie en vooroordelen, wat hun kansen op werk en promotie beperkt. Het doorbreken van deze barrières zou niet alleen de financiële stabiliteit van deze groepen verbeteren. Maar ook bijdragen aan een welvarender economie door optimaal gebruik te maken van de talenten en vaardigheden van alle individuen. Ook mannen profiteren van gelijkwaardigheid, omdat een eerlijke verdeling van werk en zorgtaken hen de mogelijkheid geeft om meer betrokken te zijn bij hun gezin en persoonlijke ontwikkeling. GroenLinks-PvdA streeft naar beleid dat deze ongelijkheden actief bestrijdt en gelijke beloning garandeert.

Veiligheid in de Openbare Ruimte

Veiligheid in de openbare ruimte is een andere kwestie waarin feminisme een belangrijke rol speelt. Vrouwen, non-binaire en trans personen krijgen vaak te maken met intimidatie en geweld op straat, wat hun vrijheid en bewegingsruimte beperkt. Uit een onderzoek van Plan International in 2023 bleek dat 81% van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen zich onveilig voelt in de openbare ruimte na zonsondergang. Non-binaire en trans personen rapporteren soortgelijke ervaringen van onveiligheid. Een cultuur van respect en veiligheid biedt mannen de kans om zich te bevrijden van schadelijke machocultuur en bevordert empathische omgangsvormen. GroenLinks-PvdA pleit voor veilige en toegankelijke openbare ruimtes voor iedereen.

Rolverdeling in het Gezinsleven

Traditionele rolpatronen in het gezinsleven blijven een belemmering voor gendergelijkheid. Vrouwen besteden in Nederland gemiddeld 1,5 keer zoveel tijd aan huishoudelijke taken en zorg voor kinderen als mannen, volgens het SCP-rapport van 2023. Non-binaire en trans ouders ervaren daarnaast vaak een gebrek aan erkenning en steun. Feminisme streeft naar een eerlijkere verdeling van taken in het gezin, wat leidt tot een gezondere en meer gebalanceerde gezinsdynamiek voor iedereen. Voor mannen betekent dit meer ruimte voor betrokken vaderschap en een evenwichtiger werk-privébalans. GroenLinks-PvdA ondersteunt beleid dat zorgt voor eerlijke verdeling van zorgtaken en erkenning van diverse gezinsvormen.

Ondervertegenwoordiging in Politiek en Bedrijfsleven

Ondanks vooruitgang blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in de politiek en het bedrijfsleven. Slechts 32% van de zetels in de Tweede Kamer wordt bezet door vrouwen. In de raden van bestuur van grote bedrijven is dit percentage zelfs lager, namelijk 13%. Dit gebrek aan diverse stemmen en perspectieven beperkt de diversiteit en innovatie binnen deze sectoren. Een evenredige vertegenwoordiging zou leiden tot beter beleid en besluitvorming die de belangen van de gehele samenleving weerspiegelen. Voor mannen biedt dit de kans om te werken in een omgeving die diversiteit en inclusie waardeert, wat leidt tot betere resultaten en werkplezier. 

Femnet zet zich samen met GroenLinks-PvdA in voor een eerlijke vertegenwoordiging van alle groepen in de politiek en het bedrijfsleven.

Sluit je aan, mail naarfemnet@groenlinks.nl