Seksisme in de Nederlandse politiek

8 maart, internationale vrouwendag! Er zijn natuurlijk ontzettend veel redenen om bij deze dag stil te staan. Overal ter wereld hebben vrouwen te maken met seksisme, geweld, en oneerlijke kansen. Er is nog genoeg te doen.

Maar met de verkiezingen in het vooruitzicht, leek het ons goed om onszelf een spiegel voor te houden. Hoe staat het eigenlijk met het seksisme in de Nederlandse politiek? 

Te beginnen met een klassieker uit 2010: Jan-Peter Balkenende weet het even niet meer. Om onder de kritische vraag van Marielle Tweebeke uit te komen zegt hij dus maar "u kijkt zo lief". Dit lijkt onschuldig. En is vast ook niet onaardig bedoeld. Maar, had Balkenende dit ook gezegd als hij tegenover een man stond? En waarom deze opmerking? Seksistische opmerkingen om onder moeilijke vragen uit te komen? Slap. Toch?

Mannen lijken er soms moeite mee te hebben om ruimte te maken voor vrouwen in de politiek, en al helemaal voor een zwarte vrouw. Sylvana wordt door veel mensen niet serieus genomen als politica, en dan hebben we nog niet eens over het pure racisme en seksisme waar zij mee te maken heeft. Hier een interview door Wilfred Genee, die Sylvana vertelt dat ze "warm en aardig" moet doen. Zou hij hetzelfde hebben gezegd tegen een man?

Tijdens het Carré-debat tussen lijsttrekkers was de openingsvraag aan Marianne Thieme: "welke van jouw collega-lijsttrekkers vind je het leukst?" Dit is het belangrijkste televisiedebat van het jaar. Hier krijgen lijsttrekkers de kans hun plannen voor een land waar ingewikkelde kwesties spelen te presenteren. Kiezers willen zich oriënteren: welke partijen behartigen hun eigen en het gezamenlijke belang het beste? Maar Thieme wordt als vrouw lastiggevallen met deze stupide vraag.

Twee weken geleden bij het programma Het Lagerhuis van DWDD was een flinke aanvaring tussen Krol en Asscher over het thema pensioenen, waarbij Krol Asscher toeriep: ‘U liegt dat u barst!’. Paul Witteman probeerde de boel probeerde te sussen met de uitspraak "Ho ho, dames!"

Het is een glijdende schaal. Sommige uitspraken zijn als een compliment bedoeld, en hadden niet eens zozeer slechte intenties. Zoals je in dit filmpje met seksuele intimidatie door Jan Roos kunt zien, zijn deze opmerkingen helemaal niet onschuldig. Ze zijn wel degelijk intimiderend. En ze laten zien dat mannen nog steeds machtiger zijn dan vrouwen.

Door vrouwen als minderwaardig te zien, door hun 'nee' voor een 'ja' aan te zien, is de stap naar seksueel geweld nog wel heel klein.