In de serie introducties van onze E-Team kandidaten, vandaag Tineke Strik, zittend Eerste Kamerlid.

 

Op 2 maart bepalen kiezers de toekomst van dit kabinet. Met een goede uitslag kan GroenLinks het verschil gaan maken. Daarom hebben we sterke en ervaren senatoren nodig die de sleutelpositie van de Eerste Kamer optimaal benutten. Ik ben zo’n kandidaat. De afgelopen vier jaar heb ik me ingezet voor een ruimhartige naleving van de mensenrechten en gelijke rechten en kansen voor iedereen. Vaak had mijn strijd te maken met de extra kwetsbare positie van vrouwen in het asiel en migratierecht. Vrouwelijke asielzoekers zijn vaak afhankelijk van de status van hun man, en hebben moeite om in de snelle asielprocedure hun eigen ervaringen, bv verkrachtingen, goed naar voren te brengen. Ongedocumenteerde vrouwen zijn extra kwetsbaar voor (seksuele) uitbuiting, en kunnen slachtoffer worden van vrouwenhandel.Ook migrantenvrouwen met een verblijfsvergunning moeten vaak lang wachten voordat ze een sterk en zelfstandig verblijfsrecht hebben. Al deze groepen zullen  onder het nieuwe kabinet nog kwetsbaarder worden. Komende vier jaren wil ik blijven wijzen op de effecten van het beleid en opkomen voor de rechten van deze vrouwen.

Vier jaar geleden maakte ik dit filmpje om mijn kandidatuur te promoten. Aan actualiteit heeft het niets ingeboet. Wel kan ik nu laten zien of ik al mijn ambities heb kunnen realiseren.

Wat heb ik al bereikt?

In de Eerste Kamer kun je een wetsvoorstel niet wijzigen, maar ik heb wel toezeggingen bedongen. Zoals: Een betere behandeling van gezinsleden van vluchtelingen, opvang voor asielzoekers, steun aan omgangshuizen (voor gescheiden ouders en hun kinderen), toets aan het vrouwenverdrag bij lesbisch ouderschap, kortere bewaartermijnen telefoon- en internetgegevens, een minimumniveau van de langdurigheidstoeslag voor bijstandsgerechtigden. Evaluaties over medisch onderzoek bij asielzoekers en over de verzwaarde inburgeringstoets in het buitenland. Ik kreeg een Kamermeerderheid achter de opdracht voor een verplicht keurmerk voor reïntegratiebureaus

Het Binnenhof naar buiten.

Ik haal de praktijk de Kamer in, met mijn ervaring in de rechtspraktijk en wetenschap en als wethouder. Ook betrek ik de kennis van groepen uit de samenleving en de partij. Om de Groenlinks voorstellen te versterken, heb ik het juridisch netwerk opgericht.

Europa naar Den Haag

Dit gedoogkabinet staat met de rug naar Europa. Als voorzitter van de commissie voor Europese Zaken zet ik me in voor een actieve bemoeienis met de Nederlandse opstelling in Brussel. Zo wordt de EU democratischer en kan onze regering niet zomaar dwarsliggen bij een solidair Europees beleid.

Mensenrechten eerst

Ik houd de regering aan het internationale recht en bewaak dat ze uitspraken van internationale organen opvolgt. Binnen de Raad van Europa bepleit ik mensenrechten en democratie in heel Europa. Onlangs schreef ik een proefschrift over het Europese asiel en migratiebeleid. Ik bekritiseer de regering als ze de richtlijnen schendt, meestal namens alle linkse partijen. Vanuit deze positie wil ik de grimmige plannen voor een streng asiel en migratiebeleid in de kiem smoren.