Het kabinet werkt aan een Wet Regulering Sekswerk (WRS). Dit wetsvoorstel is een vervolg op het eerder voorgestelde 'pooierverbod', dat na stevige kritiek is teruggetrokken. Op dat voorstel diende FemNet een zienswijze in, en op het huidige voorstel doen we dat ook. Wij maken ons namelijk ernstige zorgen over de gevolgen van de WRS voor de veiligheid, privacy en bestaanszekerheid van sekswerkers. Hieronder lees je onze zienswijze.
Het Feministisch Netwerk GroenLinks heeft op de vorige versie van dit wetsvoorstel een zienswijze ingediend. Daarin spraken wij onze zorg uit dat dit voorstel slecht uitpakte voor de veiligheid en privacy van sekswerkers, en het stigma op sekswerk zou vergroten. Deze zienswijze kunt u hier lezen.
Dit nieuwe wetsvoorstel neemt onze zorgen niet weg, integendeel.
De vergunningplicht vergroot het stigma op sekswerk. De beoordeling door ambtenaren draagt het risico van willekeur in zich. De mogelijkheid tot intrekken van de vergunning op basis van niets meer dan vermoedens is een groot risico voor de sekswerker, omdat deze persoon dan hoogstwaarschijnlijk niet zomaar een andere bron van inkomsten heeft. De sekswerker heeft dan geen andere keuze dan zonder vergunning, dus illegaal, verder te gaan.
Dit nog los van de vraag of deze persoon wel een ander beroep wil.
De vergunning lijkt ook geen enkele garantie te bieden dat de sekswerker daadwerkelijk legaal aan de slag kan, omdat gemeenten bijvoorbeeld via het ruimtelijk beleid nog steeds hindernissen kunnen opwerpen.
Kortom, de vergunning is een groot risico voor de sekswerker, maar biedt geen voordelen aan de sekswerker.
Daarbij is in de nieuwe versie van het ‘pooierverbod’ de legaliteit van ondersteunende werkzaamheden gekoppeld aan de vergunning. Dat betekent dat wanneer een vergunning verloopt of wordt ingetrokken, bijvoorbeeld een chauffeur van de ene dag op de andere een crimineel is.
Het centrale register voor sekswerkers is een groot veiligheidsrisico. Datalekken zijn aan de orde van de dag en zeker dit register zal vanaf de eerste dag een doelwit van computercriminelen zijn. Wanneer deze data eenmaal op straat ligt, zijn de gevolgen voor sekswerkers onvoorstelbaar en onomkeerbaar.
Kortom, dit wetsvoorstel is een onaanvaardbaar risico voor sekswerkers, en biedt sekswerkers geen voordelen. De kans is zeer groot dat een belangrijk deel van de sekswerkers om redenen van veiligheid kiest voor onvergund werken.
Het Feministisch Netwerk GroenLinks pleit daarom tegen dit wetsvoorstel en vóór volledige decriminalisatie van sekswerk. Het dient behandeld te worden als een normaal dienstverlenend beroep.
Het bestuur van FemNet GroenLinks,
13 december 2019